DNA Painter – måla kromosomer del 1

Har du inte gjort det redan så börja med att läsa DNA-match och kromosomer.

Gå in på https://dnapainter.com och registrera ett konto. När du fått mail tillbaka så klicka på länken för att verifiera mailadressen.

Skapa en ny profil

Klicka på ”Create a new profile”. Man kan bara ha en profil om man inte har ett abonnemang. Skapa en ny profil genom att skriva in namnet på den som testat sig och tala om ifall det är en kvinna eller en man.

Nu ser du en lång rad med siffror 1-22 och en blå och en röd rad för varje. Siffran visar vilken kromosom det är och blå är pappas sida och röd är mammas sida. Är du kvinna så finns det även en X-kromosom längst ner i raden.

Det är viktigt att tänka på att två personer kan matcha dig på samma position, men den ena kan vara på pappans sida och den andra på mammans sida! För att veta till vilken sidan en matchning hör behöver man jämföra dem med varandra. Detta är nyckeln till att förstå detta med kromosomer. Du har alltså 2 delar av varje kromosom, en från pappa och en från mamma.

Hitta DNA-träffar att måla

https://dnapainter.com/help/matchdata 
Här kan du se var du hittar kromosomerna beroende på vilket bolag du har testat dig på.

Gå in på din matchningslista där du har alla dina DNA-träffar och välj någon som du vet släktskapet med. Kopiera listan med kromosomer och alla siffror, se länken här ovanför. OBS! Måla aldrig syskon eller dina föräldrar för det blir bara rörigt.

Måla DNA-kromosomer

Gå in i DNApainter och klicka på ”Paint a match” högst upp till höger. Nu kommer det upp en popupruta där du högerklickar och klistrar in. Det du klistrar in är DNA som ni två har gemensamt. OBS! Det är bara delar som är mer än 7 cM som kommer att målas in. Det rekommenderas inte att gå under 7

Exempel från ftDNA

Klicka på ”Overlay segments”.

Klicka på ”Save this segement to your profile” uppe till vänster.

Klicka i den röda rutan högst upp om du vet hur ni är släkt. Skriv sedan in namnet på den du matchar med och skriv gärna vilket bolag personen testat sig på, det underlättar om du vill gå tillbaka senare. I avsnittet nedanför ska du skriva in namnet på den gemensamma anan som ni två har. Du vet ju inte om det kommer från mamman eller pappan i paret så jag skriver in bägge två, eller också kan man välja att skriva in barnet till paret, i mitt fall hade det då blivit mf f som jag vet hade kromosomen, men jag har valt att lägga in bägge föräldrarna istället. I avsnittet längst ner talar du om ifall det är Paternal (pappas sida) eller Maternal (mammas sida) och väljer en färg. Jag brukar välja blå för farfar, grön för farmor, röd för morfar och gul för mormor och sedan nyanser på dem allteftersom jag kommer längre ner bland anorna. Klicka nu på ”Save match” så målas den in.

Nu är din första matchning inmålad och det är bara att fortsätta med resten där av dina matchningar som du vet släktskapet med. Har du någon mer vars ana är samma som någon du tidigare målat så väljer du t.ex ”mf ff Petter & Annika” istället för att lägga upp en ny grupp.

Del 2 handlar om hur du går vidare med de som du inte vet hur du är släkt med .. än

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.