DNA-test – I väntan på att testet ska bli klart

Jag skriver utifrån mina egna erfarenheter som total novis som skickade in DNA-test till ftDNA. Det finns väldigt lite samlad information om hur man gör på bästa sätt när man ska släktforska med DNA. Mitt huvudsakliga syfte med DNA-testet är att kontrollera min släktforskning och sedan så gillar jag utmaningen att kunna matcha så många DNA-kusiner som möjligt. 

DNA-kusin kallas alla som du delar DNA med.

Det första du bör göra är att gå med i Facebookgruppen Släktforskning – DNA – för noviser för att lära dig mer och ha möjligheten att få svar på dina frågor. Under filer i gruppen finns en bra checklista som du bör läsa och följ gärna deras råd.

Släktforska! Både framåt och bakåt så långt du kan komma, det kommer du att ha stor nytta av när resultatet av testet kommer. Har du riktig tur så kan du matcha flera av dina DNA-kusiner direkt.

Det tar ju ett par månader att få resultatet av testet så under den tiden är det bra att förbereda så mycket som möjligt.

Det jag tycker är viktigast är att lägga upp sitt släktträd och att lägga upp listan med ovanliga efternamn med ort så är det lätt att se direkt om det finns någon namn att utgå ifrån. Att det står Andersson, Andersdotter mm ger ju inte så mycket.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.