Söka gemensam ana

Det första du ska göra om du använder Chrome som webbläsare är att ladda ner ett tillägg som gör det enklare att läsa släktträdet eftersom du får ut mer information direkt i en lista istället för att behöva klicka dig fram i trädet. Du kan behöva starta om det ett par gånger innan listan kommer fram. Verkar vara en bugg. Men ett tillägg jag inte skulle klara mig utan.

Tillägget heter DNArboretum och kan laddas ner här.

Del av matchningslista från ftDNA

Efternamn

Börja med att titta om det finns några efternamn som du känner igen. T.ex i bilden här så står det Anderberg. Mormors far hette Anderberg så det kan ju vara en utgångspunkt. Släktträdet är blått vilket innebär att det finns en träd uppladdat.

Klicka på släktträdet och mata in efternamnet i sökrutan 

Nu kommer det upp en lista med alla som heter Anderberg så det är bara att klicka på namnet för att komma till rätt plats i släktträdet. Har du tur så har du en match med en gång, annars är det bara att fortsätta

Orter

Med hjälp av tillägget i Chrome så får man upp en lista med alla anor och ev födelse, död och ort. Titta igenom listan och se om ni har några orter gemensamt. Jämför namnen med namnen i din egen släktforskning. Har du tur så hittar du er gemensamma ana den vägen.

Detta fungerar på släktingar som inte är så avlägsna, men det blir snart svårare. Hur gör man när någon bara har lagt in en eller två generationer och det inte finns några efternamn eller orter? Då får man ta till traditionell släktforskning. Några tips som kan underlätta kommer i nästa inlägg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.